Recepten

  • Witlofwrap (als borrelhapje)

    3 – 5 minuten. Maak de witlof schoon en pel de blaadjes van de stronkjes. Smeer de tortilla’s in met kruidenkaas en schenk hier een scheutje balsamicoazijn overheen. Leg de ham hier bovenop. Verdeel de witlofblaadjes over de tortilla’s. Rol de tortilla’s op en snijd ze in stukjes van circa 1,5 cm breed.

  • Witlofpakketjes uit de oven

    45 minuten. Verwarm de oven voor op  225 ºC. Ontdooi in het bladerdeeg en kook in tussentijd de witlof in een klein beetje water voor ongeveer 5 minuten. Laat de witlof vervolgens goed uitlekken. Leg op elk plakje bladerdeeg een plakje ham, een struikje witlof en een plakje kaas. Bestrooi het gerecht met een beetje…

  • Roodlof, hoe te bereiden?

    5 minuten. Roodlof is het ‘rode’ zusje van de witlof en is uitermate geschikt om te verwerken in koude gerechten zoals een salade. Bij verhitting verliest de groente namelijk zijn mooie rode kleur. Kort wokken daarentegen is wel mogelijk.

  • Tagliatelle met witlof

    25 minuten. Kook de tagliatelle volgens de aanwijzingen op de verpakking. Maak de bosui schoon, snijd 2/3 in stukjes van 1 cm en snijd het resterende groen heel fijn. Was de witlof en snijd de stronkjes in de lengte in dunne repen. Schep ze in een ruime kom om met 2 eetlepels olie, de azijn…

  • Witlof en Roodlof schuitjes

    5 – 10 minuten. Was de witlof en/ of roodlof. Pel de blaadjes van de stronkjes en leg deze op een plat bord. Doe in de roodlof blaadjes een theelepel selleriesalade en in de witlof blaadjes een theelepel eiersalade. Garneer de sellerie salade met een walnoot en de eiersalade met een paar snippertjes bieslook.

  • 10 minuten. Maak de witlof schoon en pel de blaadjes van de stronkjes. Was de appels, snijd ze in vieren en daarna in repen. Maak de peren schoon en snijd ze in achten. Doe de blaadjes witlof, appel, peer en tuinkruiden in een grote kom. Meng voor de dressing de blauwschimmelkaas, crème fraîche, olijfolie, ciderazijn…

  • 10 minuten. Was de witlof en snijd de kropjes witlof overlang in vieren. Rooster vervolgens de pijnboompitten in een droge wok goudbruin en leg ze op een bord om af te koelen. Verhit de olijfolie in de wok en roerbak de witlof ca. 1 minuut op hoog vuur. Voeg vervolgens de honing en tijm toe…

  • Witlofsoep

    30 minuten. Was de witlof en verwijder de bittere kern. Snijd de witlof in kleine reepjes van 1 cm. Fruit de fijngesneden ui in de soeppan, voeg de witlof toe en bak deze even mee. Voeg de bouillon toe en laat deze enkele minuten zachtjes koken. Ontvel de tomaten, snijd ze in kleine blokjes en…

  • Gegrilde witlof met parmaham

    20 minuten. Verwarm de grill op de hoogste stand. Maak de witlof schoon en kook ze 2 minuten voor in ruim water.  Halveer de stronkjes witlof in de lengte en leg ze in een ingevette ovenschaal. Besprenkel de witlof met 1 eetlepel olie. Snijd de parmaham in reepjes en leg ze op de witlof. Zet…